miercuri, 6 aprilie 2016

Gog și Magog


 Jucăriile copiilor noștri
ATENȚIE!!!


Pentru explicații am folosit textul și comentariile din 
BIBLIA diortosită de vrednicul de pomenire 
Înaltpreasfințitul Părinte BARTOLOMEU Anania



”Și va ieși să amăgească neamurile care sunt
în cele patru colțuri ale pământului,
pe Gog și pe Magog,
și să le adune la război;
iar numărul lor este ca nisipul marii... ”
(Apocalipsă 20, 8)

        Gog și Magog:
-nume preluate din Iezechiel capitolele 38-39;
-cei doi regi de miazănoapte care au purtat un război de vârf împotriva lui Dumnezeu, dar care' n cele din urmă au fost înfrânți de armiile lui Israel.
        Transferați în simbol, ei reprezintă împărățiile lumii care se ridică împotriva Împărăției lui Dumnezeu.
         Ca și în cazul numarului 666 = QSRNRON[1], n' au lipsit încercările de a se face pe seama lor identificari istorice și geografice concrete.
         Luând ca baza expresia din Iezechiel 38, 2: "Gog din țara lui Magog, regele [ținuturilor] Roos și Mosoh" (în redactarea și grafia Septuagintei), unii au speculat cele două denumiri geografice apropiindu-le de Rusia și Moscova.
        Oricum, în literatura apocaliptică și rabinică numele celor doi sunt asociate cu sfârșitul lumii, când toate vrăjmașiile organizate împotriva lui Dumnezeu se vor ridica și vor fi zdrobite.

Iz 1, 2; Iz 18, 2; Iz 38, 2; Iz 39, 6; Iz 39, 9


[1]        Aici e' nțelepciunea! Cine are pricepere, să socotească numărul Fiarei; că e număr de om. Și numărul ei este șase sute șaizeci și șase
(Apocalipsa 13, 18)
         Pe seama acestui număr s' au făcut numeroase speculații, fiecare în funcție de alfabetul și maniera în care se operează calculul.
         Cea mai probabilă rămâne aceea care, în valorile numerice ale alfabetului ebraic, îl indică pe Caesar Neron, împaratul Romei, primul mare persecutor al creștinilor: QSR = 10 + 60 + 20; NRON = 50 + 20 + 6 + 50; totalul: 666.          
           Semnificația poate fi însă și de ordin mai general: cifra 7 (simbolul perfecțiunii) minus 1 = simbolul imperfecțiunii, repetată de trei ori în 666; acest număr îl poate desemna pe omul total imperfect, pe cel ce întruchipează tot ce este mai rău.
         În cazul lui Nero (sau Neron), el poate fi persoana istorica reală, dar și arhetipul celor ca el de-a lungul istoriei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu