marți, 26 aprilie 2016

au dispărut BUNICII ...


Grija de copii este cea mai frumoasă rugăciune

Era o familie evlavioasă ce avea nouă copii. Soțul era foarte evlavios și plin de zel în cele duhovnicești. Literalmente voia să le facă pe toate ca un călugăr.

Soția lui se plângea starețului că este foarte obosită și că are nevoie de ajutor. Seara, venea toată familia la mănăstire. Soția rămânea împreună cu copiii care plângeau și țipau că vor una, că vor alta. Copleșită de oboseală, plângea și ea la rândul ei. De altă parte, soțul mergea într-un paraclis al Sfinților Doctori fără de arginți, făcea metanii, se ruga cu metanierul și priveghea. Avea dreptate soția să se plângă starețului.

În următoarea zi, starețul, doar ce i-a văzut în curte împreună, a înțeles că ceva se întâmplase și că intervenise o ceartă între ei. Îi vorbi femeii triste şi obosite, folosind cuvinte dulci pentru a o mângâia, iar tatălui, cu discreție și cu un zâmbet, îi spuse: „M-am bucurat pentru tine, aseară. Ai cântat toată noaptea și te-ai rugat. Bine ai făcut! Dar ai fi avut o mai mare binecuvântare și răsplată dacă stăteai măcar jumătate de oră, și nu trei ore, aproape de soția ta și o ajutai pentru a-i hrăni și culca pe copii. Pentru că pentru voi, cei căsătoriți, metanierele și metaniile sunt copiii voștri. Când vor crește, veți avea timp să faceți celelalte lucruri… «Frate ajutat de frate este ca o cetate tare şi înaltă şi are putere ca o împărăţie întemeiată» (Pilde 18, 19). Să fiţi totdeauna de comun acord în toate”.

FERICITUL IACOV TSALIKIS

        
          Plecând de la această întâmplare un fapt m-a pus pe gânduri.
Bunicii de azi, adică părinții noștri (a celor ce avem acum copii) nu au răbdarea și, din păcate, nici dragostea necesară pentru a sta (a petrece timpul) cu copiii.
          M-am întrebat firesc: de ce?
          Despre bunici se spunea mereu că iubesc mai mult nepoții decât proprii copiii. Totuși, în zilele noastre bunicii găsesc multe de făcut, dar nu să petreacă timpul cu copiii copiiilor lor.
          Îmi aduc aminte că eram cu totul fericit să locuiesc la bunici în vremea copilăriei mele, iar bunicii erau la fel de fericiți pentru faptul că petreceam timpul la ei.
          Modernitatea a schimbat însă acest firesc al vieții. Copiii sunt duși de la vârste fragede la instituții care să se ocupe de ei – în urmă cu 30 de ani la 5-7 ani copilul era scos din mediul familial, acum chiar de la 4 luni copilul este ”răpit” familiei în care s-a zămislit și unde-și începe viața.
Părinții noștri, adică bunicii de azi, au trăit fără copiii lor și până la sfârșit își clădesc viața fără copii. Părinții de azi mai mult, mai mult trăiesc fără copiii lor.

Bunicii sunt pe cale de dispariție – vor purta cel mult un nume, nu o calitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu